divendres, 31 de desembre del 2010

El Hanbok


Seguint amb el mostrari de tradicions coreanes, ja és hora que parli del Hanbok. Per molts estrangers és considerat com el "kimono" coreà però, com és natural, els coreans prefereixen parlar-ne com d'una peça de vestir única i original, que no té cap resemlança amb la japonesa (de fet, en tot cas, hauria de ser al revès, perquè crec que el Hanbok és més antic que el Kimono).

Sigui com sigui, el Hanbok és el vestit tradicional coreà, que representa l'harmonia entre la linealitat i les formes curvilínies. Els dissenys per a homes i dones són diferents: el Hanbok femení expressa bellesa i elegància gràcies a la jaqueteta curta que duu a sobre i l'àmpla faldilla. El masculí, és molt més senzill i utilitari: panalons amples i camisa engalanada, més un cinturó i una jaqueta addicionals.
Juntament amb el Hanbok, s'utilitzen sabates i complements tradicionals, i en el cas de les dones, una pentinats molt específics.

Com diuen els experts, el Hanbok és una herència dels valors tradicionals i l'esperit coreà, i una mostra de l'elegància i l'esplendor dels antics coreans.
El Hanbok va aparèixer durant el període dels Tres Regnes (anys 57 aC - 668 dC) de l'antiga Corea, quan la península estava dividida en tres "regnes": Koguryeo, Baekjae i Shilla. Malgrat que el disseny del Hanbok va anar canviant amb els segles i les diverses dinasties, va mantenir la mateixa elegància i bellesa que el caracteritza avui dia.

Materials emprats: seda, cotó i llana; depenent bàsicament de l'estació de l'any en la que s'hagi de portar el Hanbok. El seu color bàsic és el blanc, que simbolitza l'esperit de Corea, però s'hi poden afegir colors brillants o tons apagats segons l'ocasió o l'estació de l'any. Antigament, certs teixits i colors denotaven la posició social de la persona que vestia el Hanbok (o si era una dona casada o soltera).

Actualment, el Hanbok ja no s'utilitza diàriament, només en cerimònies molt importants, com un casament, un enterrament o durant el Chuseok (el dia de Tots Sants coreà, en el qual es fa un tribut als avantpassats de la família, els quals la protegeixen des del més enllà). I des de fa poc estan sorgint nous dissenys, més moderns, del Hanbok que són força populars entre la gent jove, perquè malgrat que siguin més acord amb la moda actual, segueixen essent igual d'elegants i de resistents al pas del temps i als rentats com antigament.

I això és tot de la part teòrica. Us deixo amb una sèrie d'imatges de diversos Hanbok perquè veieu com són:
(PD: Els que m'hagueu vista a mi vestida amb Hanbok ja sabeu de què va la cosa :P)

 
(Hanbok de la dinastia Joseon)

Tot seguit, Hanboks de Casament:




Hanboks de la classe alta (els rics, vamos xD):








La família Hanbok:



Hanboks "senzillets" de la classe mitja:







Estrelles juvenils demostrant que el Hanbok no està passat de moda:




Finalment, noves tendències de Hanbok:





diumenge, 19 de desembre del 2010

Kimchi!!


Bé, després de gairebé 4 mesos vivint a Corea del Sud i de començar aquest blog, m'he adonat que encara no us he parlat mai del Kimchi, el símbol nacional de Corea!!

El kimchi (김치) és un plat típic coreà en el qual es fermenta col xinesa (배추 "baechu") amb pebrot o ají vermell mòlt, alls o cebes tendres. Fa una olor molt forta i característica, la veritat, i té un sabor salat i sobretot picant. 
La bona notícia és que és molt bo per la salut, i està reconegut per la UNESCO com un dels aliments Top10 del món quant a saludable i nutritiu. Així doncs, sembla que apuja les defenses del nostre cos, és antioxidant i ajuda a eliminar el colesterol. A més, estimula l'apetit i neteja els intestins pel seu contingut en àcid làctic. El kimchi té: Molta vitamina C i carotens, diverses proteïnes, carbohidrats, calci, i vitamines A, B1 i B2.

El kimchi és un dels aliments més consumits a Corea, i els coreans acostumen a menjar-lo com a acompanyant (substitut d'una amanida) en tots els àpats del dia. Contràriament al que molts coreans pensen, és un producte força recent històricament i d'origen xinès, però s'ha tornat tan popular que sovint es confonen i diuen que el Kimchi sempre ha estat present en la vida dels coreans.
Malgrat tot, s'ha de reconèixer que ja fa uns segles que volta per aquí: A Corea tenen molta tradició de menjar verdures, però a l'hivern, com a conseqüència de les baixes temperatures no es pot cultivar res. La solució és el kimchi: una col fermentada que es comença a preparar durant la tardor i així dura tot el fred hivern fins l'inici de la primavera (de fet en preparen tant que el fan durar fins la següent tardor). El procés de fer el kimchi no és complex però si laboriós, i és per això que en les zones rurals tota la família contribueix a la recol·lectació de la col i la seva fermentació. A la ciutat, sovint ho fan les àvies o les mares, i les dones més modernes que no tenen temps ni ganes de preparar kimchi el compren ja fet.
Les quantitats de quantitats de Kimchi que s'elaboren són enormes, perquè han de durar tot l'any. Una vegada acabada la seva preparació, es col·loquen les diferents classes de kimchis en pots de ceràmica capaços de suportar els canvis de temperatura (al camp) o en unes neveres especialment preparades per emmagatzemar kimchi (sovint són gairebé tan grans com les neveres normals de menjar, el que fa que les cuines sempre quedin atapeïdes amb les dues neveres!).

A part de menjar-se axí sol, com a aperitiu, també s'utilitza com a ingredient base per a fer altres plats, sobretot sopes o guisats (que a la meva Universitat els encanta cuinar, per desgràcia dels paladars sensibles com el meu... Ç___Ç). Exemples: sopa de kimchi amb tofu (Kimchi Chigae), sopa de kimchi (Kimchi Kuk); arròs fregit amb kimchi (Kimchi Bokum Bab), fideus amb kimchi (Kimchi Bibimkuksu); empanades/dumplings de kimchi al vapor (Kimchi Mandu), que també es poden menjar amb una sopa (Kimchi Mandu Kuk),...

En fi, perquè us feu una idea més clara de com és us deixo unes quantes imatges, entre les quals apareixo jo preparant kimchi i vestida com una autèntica "ajuma"!









Fotos del Kimchi Event en el que vaig participar, i que en teoria era per fer kimchi per els sense sostre, els avis que viuen sols, les famílies amb pocs recursos i els nens orfes coreans... Espero que els agradés el kimchi que vaig preparar!













dissabte, 27 de novembre del 2010

Lents de contacte de colors


Familia!

Un cop passat l'ensurt de la setmana passada torno a ser aquí amb una entrada sobre un tema més distès, però no per això menys terrorífic... ¬¬´

Aquesta vegada el tema no té res a veure amb la política, simpelement és una moda que trobo bastant friki i que encara avui em fa venir esgarrifances quan em topo amb alguna d'aquestes mosses...
Vull compartir amb vosaltres una nova moda que s'ha estès al Japó, Corea i potser també la Xina. Si bé abans eren només la gent de la faràndula o els que es dedicaven a l'espectacle els qui en duien, avui gairebé tothom té a casa seva un parell de lents de contacte de color. No exagero, fins i tot alguns professors de la meva universitat en porten. 
La característica principal que fa tan especials les lents de contacte japoneses i coreanes és que amplien el tamany de la nineta de manera que els ulls es veuen més grans com a efecte òptic, a vegades tant que espanta i tot. Aquí a Corea les noies són força tímides i es posen colors discrets com el negre o el marró (tot i que quan et miren amb aquell color negre tan penetrant la veritat és que impressiona igual...), però al Japó porten cada cosa que és per caure de la cadira. 
Les estrelles de la TV, cinema i musicals també en duen, especialment davant la càmara, perquè d'aquesta manera sense la necessitat de fotoshop o maquillatge tenen uns ulls enormes i brillants com focs artificials.

Com que no hi ha molta teoria sobre el tema que pugui aprotar, simplement us deixaré amb un recull d'imatges perquè entengueu la magnitut de la situació!

Fins aviat!






 (Encara que siguin negres, fan por... U_U)


 (Per triar i remenar)