Enguany, el dia 3 de febrer (és a dir, avui) se celebra l'Any Nou a Corea. Anomenat Seollal (설날) en coreà, aquesta festivitat representa l'Any Nou segons el calendari lunar; conegut arreu del món com a Any Nou xinès, encara que se celebra en molts altres països asiàtics com Mongòlia, Tíbet o Vietnam.
Malgrat que actualment a Corea també se celebra l'any nou segons el calendari solar (1 de gener), la major part de coreans no el senten com a propi i, per tant, reserven la gran festa per al Seollal (segona lluna plena des del solstici d'hivern).
Aquest any, a més, hem tingut la sort que caigués en dijous, perquè a Corea són també festius el dia abans i el dia després d'Any nou, de manera que aquest any tenim 5 dies festius consecutius!
Ara explicaré què fan els coreans per donar la benvinguda al nou any: Primerament, les famílies que ho celebren de la manera tradicional ho fan tot junts, això vol dir que tothom torna al poble natal o la casa familiar per iniciar una sèries de cerimònies rituals en les quals han de presentar els seus respectes als avantpassats de la família. Els preparatius de les cerimònies i de la festa posterior són molts i força complicats, de manera que la setmana anterior a Any Nou les famílies ja comencen a anar amunt i avall preparant els menjars, les ofrenes, els regals,...
És tant el moviment que els bitllets de tren s'han de reservar amb un mes d'antelació i les carreteres es congestionen cada any. Com que és una de les poques oportunitats en les quals tota la familia es reuneixen junts, és llavors quan es fan regals mútuament: tenen molt d'èxit els vals de regals en centres comercials; però sinò sempre queda el gingseng i plantes medicinals, els packs de cosmetica i articles de massatge o els sets de menjars selectes (embotits, tonyina, fruites caríssimes...),... Ah, i no ens oblidem dels diners en efectiu amb bitllets nous de trinca (cada gener el banc coreà emet bitllets nous, un gran atractiu)!
Cerimònia charye (차례): El dia abans d'any nou tots els membres de la família es reuneixen per preparar el menjar (bé, són les dones qui cuinen normalment). Els plats per a realitzar els rituals ancestrals s'han de preparar amb cura i rigorosament, i han de tenir bon sabor i aspecte (i sobretot els productes han de ser molt frescos). Menjars que formen part dels rituals: carn, peix, fruita, verdures, hangwa (pastissets d'arròs i galetes tradicionals) i sobretot el Tteokguk (sopa de pasta d'arròs) que només es menja per any nou. Al capdavall, els coreans es gasten en un dia un promig de 200.000 wons en menjar (= 134€).
Es prepara la taula ceremonial on el plat central és la sopa de Tteokguk i al voltant s'hi afegeixen uns 20 platets ("tapes coreanes"): verdures en conserva, truites coreanes, peix, galbijjim (filet de costella), japchae (fideus saltejats),...
Al matí d'Any Nou tothom s'ha de llevar molt d'hora per rentar-se i posar-se el seolbim (roba nova preparada per a l'ocasió), normalment un Hanbok. Llavors es reuneixen tots i comencen els rituals, que consisteixen en agraïr als avantpassats familiars i retre'ls homenatge mitjançant ofrenes de menjar. Segons les creences populars, és un dia en el qual els avantpassats tornen a casa per gaudir del banquet preparat, i de la seva satisfacció depèn la bona fortuna per al nou any i la continuïtat de la seva protecció vers els descendents. A la taula del ritual també es col·loquen les tauletes amb els noms dels avantpassats, on es creu que estàn allotjades les seves ànimes.
Després d'aquest ritual, els "vius" mengen els aliments que suposadament ja han gaudit espiritualment els avantpassats. La sopa de tteokguk està feta de tteok (pasta d'arròs) i clado de vedella. El tteok ha de ser blanc com la neu perquè així representa una ànima neta. Està tallat en forma de cilindre allargat, i segons la tradició quan te'n menges un t'afegeixes un any d'edat (és per això que tradicionalment els coreans celebraven el seu aniversari tots el dia d'any nou). Dins la sopa també hi ha verduretes, i s'hi afegeixen uns pastissets d'arròs de forma cilíndrica imitant monedes per desitjar riquesa en el nou any.
En acabar el banquet, els més joves han de presentar els seus respectes als adults de la família, en una cerimònia anomenada sebae, en la qual els fan vàries reverències fins al terra mentre els donen els millors desitjos, pronunciant frases com: "Que tinguin molta salut", "Que sigui un bon any", "Que visqui un any més",... A canvi, els grans donen als petits diners, la famosa "propina d'Any Nou".
(Aquesta nena us ensenya com es fa la reverència...)
Un cop finalitzats tots els rituals, la familia es disposa a passar la tarda jugant a jocs tradicionals, com el yunnori (joc de taula que consisteix a llançar quatre pals a l'aire), el gostop (joc de taula amb naipes) o el zenga (joc de taula). També hi ha els jocs folkclòrics que es jugaven antigament, com el jegichagi (donar tocs de pilota a una espècie de bola amb tires), el tuho (llançament de fletxes), fer volar cometes o el neoltwiggi (el famòs balancí).
Finalment, pels que no ho sàpigueu cada any nou lunar correspon a l'any d'un dels 12 animals del zodíac xinès. Aixiò vol dir que tots aquells que pertanyin a aquest signe tindràn un any de bona fortuna i els qui siguin d'un signe contrari o "enemic", més val que vagin amb compte! Aquest any és l'Any del Conill. Us deixo una descripció de la personalitat de les persones nascudes l'any del Conill i també els anys que correspon.
Conill: "Quart animal de la taula dels 12 animals del zodíac, simbolitza abundància i sabiesa. Els conill són emprenedors i benèvols, idealistes i sentimentals. I tenen una vena artística molt acusada. Encara que semblin tous, tenen un cor fort i valent".
Anys del conill: Nacuts entre...
- 9 Gener 1903 – 15 Febrer 1904: Aigua Conill
- 14 Febrer 1915 – 2 Febrer 1916: Fusta Conill
- 2 Febrer 1927 – 22 Gener 1928: Foc Conill
- 19 Febrer 1939 – 7 Febrer 1940: Terra Conill
- 6 Febrer 1951 – 26 Gener 1952: Metall Conill
- 25 Gener 1963 – 12 Febrer 1964: Aigua Conill
- 11 Febrer 1975 – 30 Gener 1976: Fusta Conill
- 29 Gener 1987 – 16 Febrer 1988: Foc Conill
- 16 Febrer 1999 – 4 Febrer 2000: Terra Conill
- 3 Febrer 2011 – 22 Gener 2012: Metall Conill
- 2023 – 2024: Aigua Conill
- 2035 – 2036: Fusta Conill
- 2047 – 2048: Foc Conill
En aquesta web trobareu les prediccions de cada signe del zodíac per a aquest nou any: http://www.elnaveghable.cl/admin/render/noticia/22508
I res més. Us desitjo un Bon Any Nou a tothom! O com en diuen aquí:
새해 복 많이 받으세요!
Que xulo!!!!! Jo sóc conill!! Més ben dit Foc-conill, o sigui que aquest és el meu any! yuhuuuu! M'encanta l'article Helena! Molt ben escrit i ben documentat. M'agradaria molt celebrar l'any nou amb una família coreana i menjar tot el que expliques i jugar als jocs. El que més m'ha agradat és la petitona ensenyant-nos la reverència > < (kawaiii!!)
ResponEliminaJo també m'apunto a celebrar l'any nou coreà a partir d'ara! Sobretot pel menjar. Ah, a més no estaria malament rebre un lot de menjar delicatessen d'aquests... sobretot els que eren vedella tenien una pinta!
ResponEliminaMolt interessant el Seollal!!!!. A l'antiga Europa, abans del cristianisme, el pas del temps també es mesurava amb la Lluna. Després va prevaldre el Sol... El Sol i la Lluna van del braçet...
ResponEliminaHola Helena!
ResponEliminaQue tinguis un bon Seollal i un bon any del conill.
A Barcelona també s'està celebrant l'any nou xinès. Cada any pren més protagonisme aquesta festa asiàtica. Es nota que els xinesos que viuen per aquí són nombrosos i cada vegada més ben instal·lats. Jo també m'apuntaria, però, a celebrar-ho amb tu a Seoul. Sembla una festa molt divertida i ben complerta (regals, jocs, bons menjars i celebracions familiars...).