dissabte, 26 de març del 2011

Arriba la POLS ASIÀTICA (Pols groga)!



En primer lloc, aprofito per reiterar que aqui a Corea no hi ha perill de radiació ni de cap tipus causat pel terratrèmol/tsunami del Japó, perquè des de sempre el vent ha bufat d'oest a est, de manera que totes les conseqüències medioambientals de la catàstrofe japonesa se les endurà mar endins i potser arriben als americans i canadencs. 
Però per aquesta mateixa raó, aquí a Corea, des de temps remots, ens veiem afectats per un fenòmen anomenat Hwangsa (황사, 黃沙 - huangsha en xinès i kousa en japonès), que en català, segons la vikipèdia, es pot traduir per: pols grogasorra grogavent groc o tempestes de sorra de la Xina. Les autoritats han avisat que aquesta pols podria arribar a Corea del Sud aquesta setmana o la vinent (normalment la temporada de tempestes de sorra a l'Àsia comença a finals de març i pot durar fins a finals d'abril).
Definició:
Fenomen meteorològic estacional (es produeix bàsicament a la primavera) que afecta la major part de l'est asiàtic. Aquesta pols groga s'origina als deserts de Mongòlia (desert del Gobi) i del nord de la Xina i del Kazakhstan, on els forts vents de superfície i les tempestes de pols aixequen núvols densos de partícules sòlides, fines i seques. Els vents atmosfèrics arrosseguen aquests núvols cap a l'est, passant per la Xina i arribant a Rússia oriental, Corea del NordCorea del Sud i el Japó. "Afortunadament", aquestes partícules cada cop viatgen més lluny, i com que ara sovint arriben fins als Estats Units, aquests insten a la comunitat internacional a fer-hi alguna cosa per aturar les catàstrofes naturals que la tempesta provoca, cosa que fins ara ningú no havia fet perquè, parlant clar: a qui li interessen els núvols de pols groga que hi puguin haver a la Xina?
Aquesta pols asiàtica no deixaria de ser un fenomen metorològic empipador però inofensiu si no fos perquè des de la dècada dels 90 s'ha convertit en un problema molt seriós a causa dels contaminants industrials xinesos (producte de la ràpida i descontrolada industrialització xinesa) i de la desertificació xinesa cada vegada més greu, així com de la sequera a la zona del mar d'Aral  (Kazakhstan), conseqüència del fracàs en el pla d'agricultura soviètic.  
Així doncs, les primeres constatacions d'aquest fenòmen a Corea del Sud daten del 174 aC, durant la dinastia Silla. En aquell moment aquestes tempestes es coneixien amb el nom de Woo-To 雨土 (literalment, "pluja de terra") i els coreans creien que eren causades per un déu enfadat que els enviava pols en comptes de pluja o neu. Les tempestes han seguit arribant a Corea des d'ençà, el problema, com deia, és que ara la pols no està formada simplement per partícules de sorra sinò per partícules de contaminants industrials provinents de les indústries xineses que no tenen mesures de seguretat òptimes ni cap mena de control mediambiental.
Components contaminants:
Sulfur (un component de la pluja àcida), sutge, cendra, monòxid de carboni i altres contaminants tòxics que contenen metalls pesats (entre d'altres, mercuri, cadmi, crom, arsènic, plom, zinc i cobre) i altres cancerígens, acostumen a acompanyar aquestes tempestes de pols, així com també virus, bacteries, fongs, pesticides, antibiòtics, amiant, herbicides, ingredients plàstics, productes de la combustió i ftalats.
Efectes i conseqüències:
Humans: Les àrees afectades per la pols experimenten una reducció de la visibilitat (tot es veu en color sèpia) i s'ha demostrat que la pols causa diversos problemes de salut, els més comuns mal de gola i asma en persones que mai abans no havien presentat aquestes dolències. Les autoritats recomanen que s'evitin o minimitzin les activitats a l'aire lliure; i segons la gravetat de les tempestes, es pot arribar a prohibir als ciutadans sortir al carrer, o s'eximeix als nens d'anar a l'escola per períodes que poden arribar a les 2 setmanes. El més habitual és indicar als ciutadans que portin mascareta sempre que surtin a l'exterior i que beguin molta aigua, per tal de mantenir la gola sempre hidratada i per ajudar a neutralitzar la pols que es pugui aspirar. Per a les persones asmàtiques o amb d'altres infeccions respiratòries aquesta sorra pot ser mortal. Estudis han demostrat que la pols incrementa l'índex de mortalitat diària en un 1.7% a les zones afectades.
Salut: Les persones que viuen lluny de la font de la pols (com els coreans o els japonesos) són qui tenen més a perdre, perquè s'exposen a partícules de sorra més fina, quasi invisible, que ve de molt lluny passant per molts punts contaminants. Aquesta pols, en ser més fina, és fàcil d'inhalar i de que arribi cap al fons dels pulmons ràpidament (la pols més grossa que apareix a la Xina és massa gran per ser inhalada profundament). Així doncs, després de l'inhalació, la pols causa ferides en el teixit pulmonar i també pot induir a càncers i malalties pulmonars. 
NOTA: Els qui estigueu ara a Corea o al Japó i us avisin d'una tempesta de sorra, HIDRATEU-VOS LES VIES RESPIRATÒRIES CONSTANTMENT, BEBENT MOLTA AIGUA I MOQUEU-VOS SOVINT! AH, I NO OBLIDEU PORTAR LA MASCARETA POSADA EN TOT MOMENT QUAN SORTIU AL CARRER!
SòlMalgrat que la sorra per si mateixa no és perjudicial per al sòl de forma directa, a causa del sulfur i de les pluges àcides que deriven d'aquestes tempestes de sorra, sovint destrueixen les terres de conreu degradant el terreny a curt termini, i les restes de cendra, sutge, metalls pesants i materials biològics nocius cobreixen la superfície dels conreus i els aqüífers amb aquests contaminants. 
Fauna: Les tempestes de pols, en destruïr els cultius i els hàbitats, interfereixen direcatament en la reproducció animal i en la seva salut. Però els coralls marins són els qui en pateixen les conseqüències de forma més dramàtica provocant, la desertització del sòl marí. A més, els metalls tòxics es propaguen a través de la cadena alimentària, del peix més petit al mamífer més gran. 
Societat: En reduir-se la visibilitat aèria, hi ha moltes cancel·lacions de vols, i s'han d'anul·lar els viatges per carretera (sobretot dels camions de mercaderies) i les activitats a l'aire lliure. De tot això en deriven grans pèrdues econòmiques. 
(Apunt que exemplifica l'abast de la tragèdia econònimca: El diari Korea Times va publicar que la neteja d'un sol avió jumbo costa 3 milions de wons, perquè calen 20.000 litres d'aigua i 6 hores de feina per deixar-lo útil per tornar a volar.)
Gravetat:
El país més afectat és la Xina: A Shanghai, l'abril de 2007 es va registrar un índex de qualitat de l'aire de 500 (recordem que un índex de 300 es considera "perillós", perquè qualsevol que superi 200 ja no és sa). La desertificació s'ha intensificat en aquest país provocant que 1.740.000 km² de terreny es converteixi en "àrid" i infèrtil, situació que afecta directament 400 milions de persones que viuen d'una manera o altra del conreu. 
Les pèrdues econòmiques directes estan valorades en 54.000 milions de yuan - moneda xinesa  (7.000 milions de dòlars) anuals, segons les gràfiques del SFA. D'altra banda, l'escalfament global, així com el fenomen d'El Niño, juguen un paper cruacial en les tempestes de sorra asiàtica, perquè les capes de gel que es formen a l'hivern podrien retenir la pols i evitar que s'escampès si no s'estiguessin fonent de forma alarmant.
Intent de millorar la situació:
Encara que en els últims anys, Corea del Sud i la Xina han iniciat programes de reforestació de la zona on s'originen les tempestes, no s'ha detectat cap millora substancial; és més, cada any anem de mal en pitjor. L'abril de 2006, els meteoròlegs sud-coreans van informar de la pitjor tempesta de pols groga en quatre anys (i pel que he llegit, la de l'any passat va ser molt greu també).
El Japó, un altre dels damnificats, també ha donat diners, equipaments, i coneixements a la causa, amb la intenció d'instal·lar filtres de sulfur a les plantes industrals que utilitzen carbó a la Xina (que cal ressaltar que no compleixein ni el més mínim dels controls mediambientals; en altres paraules, que s'estàn carregant el planeta i a nosaltres de retruc). 
Val a dir, però, que la Xina també ha fet un intent de millorar la situació (que ha quedat en res), i sota la pressió internacional (sobretot la dels americans que no els fa cap gràcia que els arribi la pols asiàtica a les seves terres), han replantat les àrees desertes, amb ni més ni menys que 12.000 milions d'arbres, segons ells mateixos afirmen. Però això no ha servit de gaire, perquè els vents són tan forts  que els arbrets acabats de plantar són tombats sense miraments. [Curiosos són els rumors dels qui afirmen que els xinesos en comptes de plantar arbres han pintat els vessants i las faldes de les muntanyes de verd per camuflar la desertització! xD]

Per acabar, dos enllaços que he trobat. El primer té l'interès de ser un reportatge que va emetre TV3 al 2008, malgrat que online només hi ha el resum del programa i el tema que ens interessa només ocupa 30 segons del vídeo. Malgrat això, val la pena fer-hi un cop d'ull: --> Vídeo de TV3 que parla sobre el tema (minut 1 a 1:30)
La pols xinesa ofega Corea: 
El creixement econòmic accelerat de la Xina té conseqüències negatives en la salut dels coreans del sud.
"Fa pocs dies, les escoles d'aquest país van tancar per la tempesta de sorra barrejada amb compostos tòxics que va arribar des del país veí. Les tempestes es formen al desert de Gobi i quan passen per zones molt industrialitzades arrosseguen substàncies nocives. S'estima que, a Corea, aquest fenomen provoca anualment 165 morts prematures i problemes de salut a vora dos milions de persones. Les pèrdues econòmiques es calculen en més de 4.000 milions d'euros."

En segon lloc tenim la pàgina web oficial del centre meteorològic de Corea del Sud, amb imatges reals en satèlit i diagrames de l'evolució de la sorra asiàtica, previsió meteorològica per als propers 4 dies, consells i demés.  --> Web del servei meteorològic coreà que ofereix informació a temps real sobre la pols asiàtica.

I, finalment, com ja és habitual en el meu blog, unes quantes imatges de Corea dels Sud i Seoul durant aquest fenòmen!

(Com sempre, les ajumes posant la nota còmica al drama. He trobat una web molt divertida que s'anomena "Asian Dust Fashion" amb tot de fotografies dels invents que monten les ajuma per protegir-se de la pols. Aquí a dalt hi ha alguns exemples... :D)

7 comentaris:

  1. :-( no m'agrada gens tot això! Com pot ser que ningú faci res? és molt trist que ningú faci res per salvar el nostre planeta. ja els val als xinesos! està molt malament que no tinguin cap regulació de les emissions de gasos tòxics per part de les centrals.... molt trist tot plegat. protegeix-te molt bé Helena, sobretot. em sap molt de greu per totes les persones que han de patir-ho, a mi m'aterra només de pensar-ho.

    ResponElimina
  2. Les ajumes son les millors. Jo també em prepararé una disfressa anti-pols asiàtica.

    ResponElimina
  3. Són impressionants les fotos que has adjuntat. El color sèpia que impregna l'atmosfera sembla tret d'una pel·lícula de ciència ficció. Em sembla molt preocupant aquesta invasió tòxica que us arriba per l'aire. El que queda palès és que la natura fa i continuarà fent el seu cicle per sobre de l'acció de l'home. Si no s'hi posa remei i es redueix la contaminació ambiental, en quatre dies ens carreguerem el planeta i acabarem mutant l'espècie...Però, de veritat, sense ficció.
    M'encanta el sentit de l'humor i de l'oportunitat que tenen les ajumes (agafa idees, per si de cas).

    ResponElimina
  4. ostres Helena,millor guardar-se els pensaments que et venen al cap. M'encanta elsentit pràctic de les ajuma. Els 2 srs que porten gorra mb visera+mascareta standard,estàn força discrets, peró ,no perdis de vista el catàleg . estic d'acord amb la Lola.
    l'any passat vaig veure un parell de pel-lícules sobre la Xina actual,hªs de gent normal, treballdors...que es deixen la pell,la salut i l'ànima a la fàbrica alguns i d'altres amb una mica més de sort. Una d'aquestes té el títol ( traduit)" naturaleza muerta",el director es cararcteritza per un estil molt fotogràfic, diàlegs escasos....peró es molt expressiu. la traducció expresa molt bé el que explica. L'altre peli, no me'n recordo del nom,només que el protagonista maculí és l'italia Sergio Castellito: una fundició italiana es venuda a una empresa de la Xina. se lenduen peça a peça. La munten, peró no acaba de funcionar una peça. En Castellito és l'enginier que haurà d'anar a la Xina a sol.lucionar el problema.les imatges de les fàbriques,condicions de treball, voltants...etc són molt heavy metal....
    Petons i no perdis de vista els modelets

    ResponElimina
  5. si l'última foto és d'una ajuma... tenim un problema xD

    ResponElimina
  6. k heavy... relament les fotos son iguals que posant el mode sepia a la camera :_
    vigila molt i no surtis kuan les coses estiguin xungues >.<

    ResponElimina
  7. De moment la sitació està controlada. La pols ja és aquí però de moment ha arribat en quantitats acceptables, i per tant, no és mandatori l'ús de mascaretes. Amb tot, com molts ja sabeu just aquest setmana em vaig costipar i, com em va explicar la doctora, a causa de que tenia les defenses baixes quan vaig aspirar la pols, he acabat amb una infecció de les vies respiratòries que m'ha fet quedar-se al llit tota la setmana (de fet, encara estic prenet antibiòtics). Així que més val no confiar-se! J
    o ara sempre porto la mascareta especial per la pols a sobre, no se sap mai!! ;)

    ResponElimina