dimecres, 24 de novembre del 2010

Atac de Corea del Nord

Bé, això més que una entrada en sí, és més aviat un aclariment i un missatge de tranquil·litat cap a tots aquells que m'heu expressat la vostra preocupació en les últimes hores.

Alguns m'heu demanat que expliqui què va passar ahir al matí, però sincerament em fa molta mandra, i més, a hores d'ara multitud de periodistes han escrit articles més o menys rigurosos sobre l'incident. Per tant, crec que si no esteu del tot assabentats sobre què està passant, googlejant o entrant a qualsevol diari on-line ho podreu trobar fàcilment.

No obstant això, si que m'agradaria remarcar alguns punts per no crear confusions: 

1) Des de feia uns dies tropes americans i sur-coreanes navegaven en aigües sur i nor-coreanes realitzant maniobres militars.
2) Oficialment, quan el govern de Corea del Nord es va assabentar d'aquesta intromissió en territori propi, van procedir a llançar una sèrie d'obusos  (es parla de 70 o 80) sobre una illa anomenada Yeonpyeong, situada en territori sur-coreà, al mar groc, prop de la frontera amb Corea del Nord.
3) També oficialment, han mort dos marines, 2 civils i hi ha entre 15 i 30 ferits. és l'atac considerat més greu des de 1953 perquè involucra el bombardeig a poble de civils (tot i que l'avió que van fer esclatar als vuitanta matant 170 passatgers déu n'hi dó, també...).
4) Corea del Sud van contraatacar immediatament a foc obert just després de l'agressió.
5) Contràriament a altres "atacs" de Corea del Nord, en aquest cas sí que han confirmat la seva implicació en l'agressió.
6) Actualment, després del sobresalt inicial i del foc creuat, Corea del Nord ha amenaçat d'atacar indiscriminadament Corea del Sud si tornen a traspassar les seves fronteres. Corea del Sud i Estats Units han respost amb amenaces similars.
7) Des de la comunitat internacional demanen més compromís per part de Corea del Nord i una sanció adequada, mentre que la reacció d'Estats Units ha estat enviar 75 avions militars i 6.000 soldats al mar Groc, que ja deuen ser a punt d'arribar a les nostres costes.
8) Ahir va caure notablement la borsa estatal i es va devaluar el won, però en vista de que no entrarem en guerra la situació s'ha establilitzat i el won tornava a estar aquest matí com fa 2 dies.
9) Per tant, com a resum i el més important: NO ESTEM EN GUERRA i no crec que hi entrem pròximament, perquè no interessa a cap dels països clau en aquest conflicte: les dues Corees, Xina, Japó i Estats Units. Això sí, l'ensurt ens l'hem endut tots.

Això és tot.

PD: He llegit uns quants articles molt interessants intentant justificar l'agressió com una manera de legitimitzar la successió al poder del fill petit de Kim Jong Il, Kim Jong-un, que no gaudeix de gaire popularitat ni apreci per part dels nor-coreans. Sembla que seria una demostració de força davant el dubte si aquest fill "inepte" en qüestions militars pot ser un bon Gran Líder o no. Però com que no en sé tant sobre el tema, prefereixo no ficar la pota.

Ja veurem com evoluciona tot aquest conflicte i no dubteu que us mantindré informats si passa res d'extraordinari.

3 comentaris:

  1. Hola Helena,
    T'agraeixo molt els teus aclariments sobre aquest nou conflicte coreà. Les notícies que rebem aquí sovint són incomplertes i sempre des del punt de vista dels aliats "occidentals".
    Quin ensurt, però... Suposo que en les primeres hores la confusió devia ser molt gran.
    El que sap més greu és que totes les parts implicades no tinguin gaire en compte els desitjos i la seguretat de la població civil i que la resolució del conflicte encara estigui tan lluny. Segurement els ciutadants de les dues Coreas estarien molt d'acord en donar passos endavant per a la unificació i acabar per sempre amb aquesta inestabilitat.
    Cuida't molt, tot i que em consta que ja ho fas...

    ResponElimina
  2. Hola wapa!!

    Jo no en sabia res de tot això!! Visc en un núvol i no acostumo a llegir cap tipus de notícia. Ho vaig saber ahir gràcies al Xavi i veig que la situació està una mica més controlada, tot i que QUIN MAL ROTLLO!!! De totes maneres et pots considerar privilegiada de poder ser aquí en un moment tan important per la història de les dues Corees. Sembla que la forntera és una patata calenta i que aquests atacs em fan tota la pinta dels últims "coletazos" d'un govern que se'n va en orris.... Tan de bo fos així. De totes maneres tingues els ulls ben oberts i ves-nos informant sobre tot això, és interessantíssim! I el més important TAKE CARE.

    Un petó enorme!!

    LAIA

    ResponElimina
  3. Helena
    Fa res he preguntat per tu, ara les paraules ens aclareixen una mica més el tema. Com diu la teva mare, Cuida't.

    Et seguirem des de el teu blogg

    Una abraçada

    Marga

    ResponElimina